Saturday 21 April 2018

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Nossos serviços.
ARMAZENAMENTO DE PRODUTOS BÁSICOS.
A. Armazenamento Profissional.
Nós nos encarregamos do armazém completo ou de suas câmaras / área em locação / base de arrendamento longo e oferecemos espaço para clientes diferentes para armazenamento das commodities. As taxas e outros termos e condições são mutuamente acordados entre a SLCM e o cliente através de um acordo.
B. Intercâmbio de armazenagem.
Neste tipo de serviço de armazenagem, as mercadorias transaccionadas em bolsas são armazenadas em armazéns SLCM de acordo com os termos acordados através de um acordo entre Bolsas de Mercadorias e SLCM. No entanto, as taxas de armazenagem são declaradas pelas trocas de mercadorias através de circulares de tempos em tempos.
C. Serviços de gerenciamento de armazenamento (WMS)
No WMS, o cliente se aproxima da SLCM para fornecer o Warehouse Management Service para suas commodities localizadas em seu armazém (de propriedade ou alugado). Nisso; A SLCM fornece um pacote de serviços que inclui gerenciamento de estoque e implantação de mão de obra para gerenciar as commodities do cliente em seu armazém. Os termos e condições são mutuamente acordados entre as duas partes.
D. PEG Warehousing Services.
Na Índia, os Proprietários de Armazém abordam o SLCM para fornecer o Serviço de Administração de Armazém para as mercadorias pertencentes ao Governo Estadual / Central. Tais armazéns são credenciados pelo Governo Estadual / Central sob os esquemas de Garantia de Empreendedores Privados (PEG). Isso, por sua vez, significa que estamos gerenciando indiretamente o estoque para o governo. A taxa e o período de armazenagem conforme acordado através de um acordo entre a SLCM eo Proprietário do Armazém.
E. Armazenagem para produtos orgânicos.
Também iniciamos a armazenagem e armazenagem de serviços aliados no setor orgânico na Índia. O desafio do armazenamento orgânico é que o produto não pode ser tratado com fumigação normal. Manter a longevidade da vida do produto; é imperativo que os processos estejam alinhados com a estatura orgânica do produto.
A SLCM presta serviços curativos para produtos orgânicos e introduziu o Cocoon Fumigation. Este sistema de armazenamento pode ser usado para necessidades de armazenamento a médio e longo prazo e eliminar o uso de fumigantes ou produtos químicos. Este sistema é recomendado para controlar a infestação de insetos, a umidade, o que pode levar à mudança na composição química, sabor, cor e mofo que tendem a estragar a mercadoria. A SLCM oferece serviços de fumigação a um custo mínimo e assegura a quantidade e a qualidade dos produtos orgânicos armazenados em seus Armazéns.
F. Armazenagem para horticultura.
Depois de comprovar sua competência para commodities de produtos secos na Índia; A SLCM iniciou serviços de armazenagem para o setor de horticultura. A queda pós-colheita no setor é tão alta quanto 30% a 40% do produto. Até a data, a SLCM assumiu as administrações de 19 Armazéns Frios em toda a Índia. Ao trazer revolução no setor de horticultura, a SLCM introduziu o monitoramento on-line em tempo real da qualidade da commodity. Também introduzimos a tecnologia on-line para monitorar a temperatura e a umidade no armazenamento a frio.
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Padronização e classificação.
Discuss Standardization and Grading within the Production Management ( Prod Mgmt) forums, part of the Resolve Your Query - Get Help and discuss Projects category; STANDARDIZATION AND GRADING Grading and standardization is well understood and practiced at all India level for engineering and consumer goods. .
Grading and standardization is well understood and practiced at all India level for engineering and consumer goods. It is yet to become popular for rural producer.
Standardization is the process of fixing certain norms for the product. These norms are established by customs or tradition or by certain authority. It involves determination of basic characteristic of a product on the basis of which the product can be divided into various groups. It also means determining the standard of product to be produced with regard to size, color, form, weight, shape and quality. Standards are model products which form the basis of comparison.
Without standardization the rule of caveat (law) prevails and there may be confusion and unfairness. The term of standardization is used in a broader sense. Standardization is a application of standard to goods meant for marketing with a view to further sub dividing them into several grades or classes. Thus standardization means making the quality specification of the grade uniform among buyers and sellers over space and time.
According to National Commission on Agriculture standardization is defined as, “the determination of basic limits or grades in the form of specification to which manufactured goods must conform and a class into which the product of agriculture and the extra active industries may be sorted is known as standardization.”
Basis of standardization:
Agricultural goods are standardized on the basis of different factors, based on which they are classified into different grades. The following are some of the factors on the basis of which standards are set:
1) On the basis of quantity, weight and measures.
2) On the basis of size and shape.
3) On the basis of color such as apples.
4) On the basis of quality such as foodgrains and cotton.
Standardization in Material Management:
A standard is defined as a model or a general agreement of a rule established by authority, or custom, created and used by various level of interest. For instance, an individual may be the starting point of using standard and then his department will use the same standard to suite its needs. The standard could cover a variety of industries such as engineering, textile, chemicals, pharmaceuticals, agricultural as also education. The topics covered under standards can include purchase contracts, forms, sampling, testing, safety measures, etc.
The process of standardization leads to simplification of variety reductions. These implies reduction necessary varieties and standardizing to be most economically sizes, grades, shape, colors, types of parts and so on. The process of standardization and variety reductions as follows:
1. Uniformity in quality:
As there is uniformity in size, form, quality and utility of all products of an enterprise, the customers rely on these products. Sale of standardized goods increases.
The standards of products are determined keeping in mind the habits, tastes and nature of consumers and the risk of selling standards goods is reduced.
Finance can be obtained easily for standard goods as financial institution prefer giving finance to those enterprises who deal in standard goods.
9. It helps in evolving better means of communications about an item in the company.
10. It forms a base for the inventory analysis.
11. The specifications of items can be more clearly spelt out, making quality control.
12. In a developing economy like ours, where the need is to promote exports insistence on standards helps in creating confidence in the international market.
13. By using National standards, it is easier to locate sources of supplies and in the case of machine parts; the placements can be obtained easily. It could also be used in advertising the products as well as spare parts.
Grading means sorting of unlike lots of produce into different lots according to quality specification laid down. Each lots has substantially the same characteristics as far as quality is concerned. Grading is an important function of standardization. It implies the division of products into classes made up of unit possessing similar characteristics of size and quality. Grading is mostly done in case of raw materials, mineral products and agricultural products. There is no need to divided industrial product as they are produced according to pre - determined standards. There may be difference in quality or size or shape or characteristics of the products. The grade standards for commodities are laid down first and than the commodities are sorted out according to accepted standards. Grading helps the producer to get proper prices for these products because different price may be fixed for different lots.
Flavour – which in turn speaks of taste or class.
& # 8226; It is a means to describe the quality of produce for sale/purchase activity.
& # 8226; It protects consumers from unfair trade practices by traders or farmers and also enables farmers to get price as per quality and grade.
& # 8226; It works as a basis for fixing price and premium price as per quality.
Grading in general is helpful to all the stockholders in agro-related activities: the farmers, traders, co-operative and the ultimate consumers. The advantages of grading are:
Customers do not bother to enquire about the goods graded, as they are very easy to be sold. Therefore, marketing of graded goods becomes easy.
Certainty provides producers a reasonable price for their products and provides standard goods of uniform quality to customers at reasonable prices. It helps the producers as well as the buyers.
For the financial management of the enterprise graded products are very helpful. These products can be used easily, as security loans can be arranged as security of these products.
Supply contracts may be entered into future for graded products as the identification of graded products become easy and different types of products are divided into different groups.
TYPES OF GRADING:
Grading may be done on the basis of fixed standards or variable standards. It is of three types:
3. Centralized/decentralized grading:
Por exemplo. Vegetables, fruits, eggs, pulses and cereals, the grades for these produce are determined on the basis of physical characteristics. Both these grading programmes are consumer oriented. In addition to these programmes, the state marketing authorities also implement a grading level. Free grading services are provided to farmers for sorting the produce.
EXAMPLES OF GRADING.
Easiest way is to do grading at the farm level. Immediately after harvest, the farmers must go for grading which is generally based on size, color and variety. This will help them to get better rates and fair returns as per quality. Simple gradation of size viz., watermelons big, medium and small, betel leaves big and small, bananas variety wise, orange size wise, potatoes size wise, rice size, broken pearl like brownish etc. At rural places, the labour charges will be economical and gradation done at that stage makes further processing and marketing easier.
The techniques of standardization and grading have not been developed fully in India. There are various problems in their way. Some are as follows:
1. Lack of Standards & Grades:
One difficulty in the development of standardization and grading is that for many products standards have not been developed.
3. Lack of Public Consciousness:
1. Some the agricultural products are perishable and even graded products, by the time they reach the consumers, deteriorate in quality resulting in customer complaints.
Suggestions for making grading & standardizing popular.
2. Samples of graded product should be exhibited in all markets for the benefits of traders & consumidores.
3. Create awareness about the benefit of using AGMARK products among consumers.
4. Highlight the benefit of selling graded products to the producers.
PRODUCER’S PROBLEMS IN GRADING:
Farmers in India are either illiterates or literates to the extent of reading newspapers. Asking them to do high quality work is difficult task. Some of the feelings and constraints in grading at the producers stage are as follows:
& # 8226; The agricultural produce is perishables and some are fast perishables. Hence there is very little the producers can do about perishables like milk, butter, ghee, fruits and vegetables.
& # 8226; Producers, especially small and marginal farmers need money and they cant delay the goods sale for grading work etc.
& # 8226; To get uniformity of production in vast area is partly not in control of the farmers. Out of 20 acre land, the produce quality and size may vary from one end to another. The effect of water and manure varies from point to point.
& # 8226; There could be side effects of pesticides in some portion of the crop area. Hence to get standard produce is not always workable.
& # 8226; It is felt that in case of grains, grading is not required as the buyer of grains goes by feel and rates. Perhaps grading is required only for exports.
& # 8226; The expectations, cooking methods, spices type, etc. change from region to region and hence to make uniform grades is difficult.
The NAC (National Commission Of Agriculture) was consulted to give suggestions to improve the grading work by popularizing it.
& # 8226; There should be adequate training for graders and people with agricultural knowledge should be encouraged to become qualified graders. Only this way there is a possibility of making the grading system more efficient.
& # 8226; All agro and rural commodities should be covered for grading. Standards of grades should be formed wherever the same are not available.
& # 8226; Now grading is compulsory for exports NAC has suggested to make grading and standardization compulsory for local sales also for all agricultural commodities.
& # 8226; There should be only one agency to formulate grades and standards. This will create uniformity.
& # 8226; As model examples, the samples of graded materials should be kept for display in important markets for easy understanding of the grades.
& # 8226; The authority of the Central Government Agency (DMI) and state marketing federations should be made very clear, avoiding duplication.
Consumers incase of agricultural products are full population of the country. Food is the basic requirement and rural produce like grains, fruits, vegetable, milk and milk products etc. are all food items. Before giving details about perception, the consumers can be categorized as follows:
& # 8226; Consumers in category 1 and 2 are aware of grades, standards, can read labels and slips and be choosy. This category appreciates the gradation and pays accordingly. They mostly belong to rich and/or salaried category.
Indian Standard Institute (ISI):
ISI came into existence in 1940 as the consequence of industrial conference held at that time. In January 1947 government of India established Indian Standards Institute under industrial development plan. Institutional head office is in Delhi.
ISI is managed by the Board. The ex-officio chairmen is the Industrial Development Minister of Union of India, central government, state government, education and research institution testing laboratories different industries and developmental boards are its representatives. There are five departments of ISI:
(1)Engineering, (2) Construction, (3) Economics, (4) Weaving and (5) Agriculture.
2. Conducting necessary researches and experiments in field of standardization.
3. Determining standards of different products at National and International Level.
4. Suggesting in request of products.
5. Making the standards popular.
6. Checking new products and determining the standard mark for them.
7. Developing a feeling of competition for the purpose of promoting the production of high quality goods.
8. Collecting necessary data.
Indian Standards Institution Act, 1952:
Manufacture products are graded in accordance with the standards laid down by the Indian Standards Institutions established under the act and graded products bear the ISI label. The name of the Indian Standards Institution has been changed to Bureau of Indian Standards (BIS) under the Bureau of Indian Standards Act 1986. The scope of the activity has been enlarged with greater trust to consumer protection improving the quality of Indian products and providing of larger networks of testing and consultancy sevices.
1) Grading and Standardization should be made compulsory for transactions in agriculture commodities at all levels for local Interstate and export trade.
2) Grading and standardization must cover all type of agricultural commodities viz, livestock and livestock products, crops including horticulture and plantation, fish and fish products, and minor forest products.
Other Provisions of Grade Standards and Quality Specification:
Standardization and Grading play a very crucial role in the marketing of products in India. Indian agricultural products are going global and that means our products have to follow international standardization norms and grading pattern as it differ from nation to nation. For e. g.; the standardization norms in the European Union may differ from the US ones. Standardization and grading play a very important role in the year of 2005 as India takes on the challenges of global exports.
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Grading and standardization is well understood and practiced at all India level for engineering and consumer goods. It is yet to become popular for rural producer.
Standardization is the process of fixing certain norms for the product. These norms are established by customs or tradition or by certain authority. It involves determination of basic characteristic of a product on the basis of which the product can be divided into various groups. It also means determining the standard of product to be produced with regard to size, color, form, weight, shape and quality. Standards are model products which form the basis of comparison.
Without standardization the rule of caveat (law) prevails and there may be confusion and unfairness. The term of standardization is used in a broader sense. Standardization is a application of standard to goods meant for marketing with a view to further sub dividing them into several grades or classes. Thus standardization means making the quality specification of the grade uniform among buyers and sellers over space and time.
According to National Commission on Agriculture standardization is defined as, “the determination of basic limits or grades in the form of specification to which manufactured goods must conform and a class into which the product of agriculture and the extra active industries may be sorted is known as standardization.”
Basis of standardization:
Agricultural goods are standardized on the basis of different factors, based on which they are classified into different grades. The following are some of the factors on the basis of which standards are set:
1) On the basis of quantity, weight and measures.
2) On the basis of size and shape.
3) On the basis of color such as apples.
4) On the basis of quality such as foodgrains and cotton.
Standardization in Material Management:
A standard is defined as a model or a general agreement of a rule established by authority, or custom, created and used by various level of interest. For instance, an individual may be the starting point of using standard and then his department will use the same standard to suite its needs. The standard could cover a variety of industries such as engineering, textile, chemicals, pharmaceuticals, agricultural as also education. The topics covered under standards can include purchase contracts, forms, sampling, testing, safety measures, etc.
The process of standardization leads to simplification of variety reductions. These implies reduction necessary varieties and standardizing to be most economically sizes, grades, shape, colors, types of parts and so on. The process of standardization and variety reductions as follows:
1. Uniformity in quality:
As there is uniformity in size, form, quality and utility of all products of an enterprise, the customers rely on these products. Sale of standardized goods increases.
The standards of products are determined keeping in mind the habits, tastes and nature of consumers and the risk of selling standards goods is reduced.
Finance can be obtained easily for standard goods as financial institution prefer giving finance to those enterprises who deal in standard goods.
9. It helps in evolving better means of communications about an item in the company.
10. It forms a base for the inventory analysis.
11. The specifications of items can be more clearly spelt out, making quality control.
12. In a developing economy like ours, where the need is to promote exports insistence on standards helps in creating confidence in the international market.
13. By using National standards, it is easier to locate sources of supplies and in the case of machine parts; the placements can be obtained easily. It could also be used in advertising the products as well as spare parts.
Grading means sorting of unlike lots of produce into different lots according to quality specification laid down. Each lots has substantially the same characteristics as far as quality is concerned. Grading is an important function of standardization. It implies the division of products into classes made up of unit possessing similar characteristics of size and quality. Grading is mostly done in case of raw materials, mineral products and agricultural products. There is no need to divided industrial product as they are produced according to pre - determined standards. There may be difference in quality or size or shape or characteristics of the products. The grade standards for commodities are laid down first and than the commodities are sorted out according to accepted standards. Grading helps the producer to get proper prices for these products because different price may be fixed for different lots.
Flavour – which in turn speaks of taste or class.
• It is a means to describe the quality of produce for sale/purchase activity.
• It protects consumers from unfair trade practices by traders or farmers and also enables farmers to get price as per quality and grade.
• It works as a basis for fixing price and premium price as per quality.
Grading in general is helpful to all the stockholders in agro-related activities: the farmers, traders, co-operative and the ultimate consumers. The advantages of grading are:
Customers do not bother to enquire about the goods graded, as they are very easy to be sold. Therefore, marketing of graded goods becomes easy.
Certainty provides producers a reasonable price for their products and provides standard goods of uniform quality to customers at reasonable prices. It helps the producers as well as the buyers.
For the financial management of the enterprise graded products are very helpful. These products can be used easily, as security loans can be arranged as security of these products.
Supply contracts may be entered into future for graded products as the identification of graded products become easy and different types of products are divided into different groups.
TYPES OF GRADING:
Grading may be done on the basis of fixed standards or variable standards. It is of three types:
3. Centralized/decentralized grading:
Por exemplo. Vegetables, fruits, eggs, pulses and cereals, the grades for these produce are determined on the basis of physical characteristics. Both these grading programmes are consumer oriented. In addition to these programmes, the state marketing authorities also implement a grading level. Free grading services are provided to farmers for sorting the produce.
EXAMPLES OF GRADING.
Easiest way is to do grading at the farm level. Immediately after harvest, the farmers must go for grading which is generally based on size, color and variety. This will help them to get better rates and fair returns as per quality. Simple gradation of size viz., watermelons big, medium and small, betel leaves big and small, bananas variety wise, orange size wise, potatoes size wise, rice size, broken pearl like brownish etc. At rural places, the labour charges will be economical and gradation done at that stage makes further processing and marketing easier.
The techniques of standardization and grading have not been developed fully in India. There are various problems in their way. Some are as follows:
1. Lack of Standards & Grades:
One difficulty in the development of standardization and grading is that for many products standards have not been developed.
3. Lack of Public Consciousness:
1. Some the agricultural products are perishable and even graded products, by the time they reach the consumers, deteriorate in quality resulting in customer complaints.
Suggestions for making grading & standardizing popular.
2. Samples of graded product should be exhibited in all markets for the benefits of traders & consumidores.
3. Create awareness about the benefit of using AGMARK products among consumers.
4. Highlight the benefit of selling graded products to the producers.
PRODUCER’S PROBLEMS IN GRADING:
Farmers in India are either illiterates or literates to the extent of reading newspapers. Asking them to do high quality work is difficult task. Some of the feelings and constraints in grading at the producers stage are as follows:
• The agricultural produce is perishables and some are fast perishables. Hence there is very little the producers can do about perishables like milk, butter, ghee, fruits and vegetables.
• Producers, especially small and marginal farmers need money and they cant delay the goods sale for grading work etc.
• To get uniformity of production in vast area is partly not in control of the farmers. Out of 20 acre land, the produce quality and size may vary from one end to another. The effect of water and manure varies from point to point.
• There could be side effects of pesticides in some portion of the crop area. Hence to get standard produce is not always workable.
• It is felt that in case of grains, grading is not required as the buyer of grains goes by feel and rates. Perhaps grading is required only for exports.
• The expectations, cooking methods, spices type, etc. change from region to region and hence to make uniform grades is difficult.
The NAC (National Commission Of Agriculture) was consulted to give suggestions to improve the grading work by popularizing it.
• There should be adequate training for graders and people with agricultural knowledge should be encouraged to become qualified graders. Only this way there is a possibility of making the grading system more efficient.
• All agro and rural commodities should be covered for grading. Standards of grades should be formed wherever the same are not available.
• Now grading is compulsory for exports NAC has suggested to make grading and standardization compulsory for local sales also for all agricultural commodities.
• There should be only one agency to formulate grades and standards. This will create uniformity.
• As model examples, the samples of graded materials should be kept for display in important markets for easy understanding of the grades.
• The authority of the Central Government Agency (DMI) and state marketing federations should be made very clear, avoiding duplication.
Consumers incase of agricultural products are full population of the country. Food is the basic requirement and rural produce like grains, fruits, vegetable, milk and milk products etc. are all food items. Before giving details about perception, the consumers can be categorized as follows:
• Consumers in category 1 and 2 are aware of grades, standards, can read labels and slips and be choosy. This category appreciates the gradation and pays accordingly. They mostly belong to rich and/or salaried category.
Indian Standard Institute (ISI):
ISI came into existence in 1940 as the consequence of industrial conference held at that time. In January 1947 government of India established Indian Standards Institute under industrial development plan. Institutional head office is in Delhi.
ISI is managed by the Board. The ex-officio chairmen is the Industrial Development Minister of Union of India, central government, state government, education and research institution testing laboratories different industries and developmental boards are its representatives. There are five departments of ISI:
(1)Engineering, (2) Construction, (3) Economics, (4) Weaving and (5) Agriculture.
2. Conducting necessary researches and experiments in field of standardization.
3. Determining standards of different products at National and International Level.
4. Suggesting in request of products.
5. Making the standards popular.
6. Checking new products and determining the standard mark for them.
7. Developing a feeling of competition for the purpose of promoting the production of high quality goods.
8. Collecting necessary data.
Indian Standards Institution Act, 1952:
Manufacture products are graded in accordance with the standards laid down by the Indian Standards Institutions established under the act and graded products bear the ISI label. The name of the Indian Standards Institution has been changed to Bureau of Indian Standards (BIS) under the Bureau of Indian Standards Act 1986. The scope of the activity has been enlarged with greater trust to consumer protection improving the quality of Indian products and providing of larger networks of testing and consultancy sevices.
1) Grading and Standardization should be made compulsory for transactions in agriculture commodities at all levels for local Interstate and export trade.
2) Grading and standardization must cover all type of agricultural commodities viz, livestock and livestock products, crops including horticulture and plantation, fish and fish products, and minor forest products.
Other Provisions of Grade Standards and Quality Specification:
Standardization and Grading play a very crucial role in the marketing of products in India. Indian agricultural products are going global and that means our products have to follow international standardization norms and grading pattern as it differ from nation to nation. For e. g.; the standardization norms in the European Union may differ from the US ones. Standardization and grading play a very important role in the year of 2005 as India takes on the challenges of global exports.
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Grading and standardization is well understood and practiced at all India level for engineering and consumer goods. It is yet to become popular for rural producer.
Standardization is the process of fixing certain norms for the product. These norms are established by customs or tradition or by certain authority. It involves determination of basic characteristic of a product on the basis of which the product can be divided into various groups. It also means determining the standard of product to be produced with regard to size, color, form, weight, shape and quality. Standards are model products which form the basis of comparison.
Without standardization the rule of caveat (law) prevails and there may be confusion and unfairness. The term of standardization is used in a broader sense. Standardization is a application of standard to goods meant for marketing with a view to further sub dividing them into several grades or classes. Thus standardization means making the quality specification of the grade uniform among buyers and sellers over space and time.
According to National Commission on Agriculture standardization is defined as, “the determination of basic limits or grades in the form of specification to which manufactured goods must conform and a class into which the product of agriculture and the extra active industries may be sorted is known as standardization.”
Basis of standardization:
Agricultural goods are standardized on the basis of different factors, based on which they are classified into different grades. The following are some of the factors on the basis of which standards are set:
1) On the basis of quantity, weight and measures.
2) On the basis of size and shape.
3) On the basis of color such as apples.
4) On the basis of quality such as foodgrains and cotton.
Standardization in Material Management:
A standard is defined as a model or a general agreement of a rule established by authority, or custom, created and used by various level of interest. For instance, an individual may be the starting point of using standard and then his department will use the same standard to suite its needs. The standard could cover a variety of industries such as engineering, textile, chemicals, pharmaceuticals, agricultural as also education. The topics covered under standards can include purchase contracts, forms, sampling, testing, safety measures, etc.
The process of standardization leads to simplification of variety reductions. These implies reduction necessary varieties and standardizing to be most economically sizes, grades, shape, colors, types of parts and so on. The process of standardization and variety reductions as follows:
1. Uniformity in quality:
As there is uniformity in size, form, quality and utility of all products of an enterprise, the customers rely on these products. Sale of standardized goods increases.
The standards of products are determined keeping in mind the habits, tastes and nature of consumers and the risk of selling standards goods is reduced.
Finance can be obtained easily for standard goods as financial institution prefer giving finance to those enterprises who deal in standard goods.
9. It helps in evolving better means of communications about an item in the company.
10. It forms a base for the inventory analysis.
11. The specifications of items can be more clearly spelt out, making quality control.
12. In a developing economy like ours, where the need is to promote exports insistence on standards helps in creating confidence in the international market.
13. By using National standards, it is easier to locate sources of supplies and in the case of machine parts; the placements can be obtained easily. It could also be used in advertising the products as well as spare parts.
Grading means sorting of unlike lots of produce into different lots according to quality specification laid down. Each lots has substantially the same characteristics as far as quality is concerned. Grading is an important function of standardization. It implies the division of products into classes made up of unit possessing similar characteristics of size and quality. Grading is mostly done in case of raw materials, mineral products and agricultural products. There is no need to divided industrial product as they are produced according to pre - determined standards. There may be difference in quality or size or shape or characteristics of the products. The grade standards for commodities are laid down first and than the commodities are sorted out according to accepted standards. Grading helps the producer to get proper prices for these products because different price may be fixed for different lots.
Flavour – which in turn speaks of taste or class.
• It is a means to describe the quality of produce for sale/purchase activity.
• It protects consumers from unfair trade practices by traders or farmers and also enables farmers to get price as per quality and grade.
• It works as a basis for fixing price and premium price as per quality.
Grading in general is helpful to all the stockholders in agro-related activities: the farmers, traders, co-operative and the ultimate consumers. The advantages of grading are:
Customers do not bother to enquire about the goods graded, as they are very easy to be sold. Therefore, marketing of graded goods becomes easy.
Certainty provides producers a reasonable price for their products and provides standard goods of uniform quality to customers at reasonable prices. It helps the producers as well as the buyers.
For the financial management of the enterprise graded products are very helpful. These products can be used easily, as security loans can be arranged as security of these products.
Supply contracts may be entered into future for graded products as the identification of graded products become easy and different types of products are divided into different groups.
TYPES OF GRADING:
Grading may be done on the basis of fixed standards or variable standards. It is of three types:
3. Centralized/decentralized grading:
Por exemplo. Vegetables, fruits, eggs, pulses and cereals, the grades for these produce are determined on the basis of physical characteristics. Both these grading programmes are consumer oriented. In addition to these programmes, the state marketing authorities also implement a grading level. Free grading services are provided to farmers for sorting the produce.
EXAMPLES OF GRADING.
Easiest way is to do grading at the farm level. Immediately after harvest, the farmers must go for grading which is generally based on size, color and variety. This will help them to get better rates and fair returns as per quality. Simple gradation of size viz., watermelons big, medium and small, betel leaves big and small, bananas variety wise, orange size wise, potatoes size wise, rice size, broken pearl like brownish etc. At rural places, the labour charges will be economical and gradation done at that stage makes further processing and marketing easier.
The techniques of standardization and grading have not been developed fully in India. There are various problems in their way. Some are as follows:
1. Lack of Standards & Grades:
One difficulty in the development of standardization and grading is that for many products standards have not been developed.
3. Lack of Public Consciousness:
1. Some the agricultural products are perishable and even graded products, by the time they reach the consumers, deteriorate in quality resulting in customer complaints.
Suggestions for making grading & standardizing popular.
2. Samples of graded product should be exhibited in all markets for the benefits of traders & consumidores.
3. Create awareness about the benefit of using AGMARK products among consumers.
4. Highlight the benefit of selling graded products to the producers.
PRODUCER’S PROBLEMS IN GRADING:
Farmers in India are either illiterates or literates to the extent of reading newspapers. Asking them to do high quality work is difficult task. Some of the feelings and constraints in grading at the producers stage are as follows:
• The agricultural produce is perishables and some are fast perishables. Hence there is very little the producers can do about perishables like milk, butter, ghee, fruits and vegetables.
• Producers, especially small and marginal farmers need money and they cant delay the goods sale for grading work etc.
• To get uniformity of production in vast area is partly not in control of the farmers. Out of 20 acre land, the produce quality and size may vary from one end to another. The effect of water and manure varies from point to point.
• There could be side effects of pesticides in some portion of the crop area. Hence to get standard produce is not always workable.
• It is felt that in case of grains, grading is not required as the buyer of grains goes by feel and rates. Perhaps grading is required only for exports.
• The expectations, cooking methods, spices type, etc. change from region to region and hence to make uniform grades is difficult.
The NAC (National Commission Of Agriculture) was consulted to give suggestions to improve the grading work by popularizing it.
• There should be adequate training for graders and people with agricultural knowledge should be encouraged to become qualified graders. Only this way there is a possibility of making the grading system more efficient.
• All agro and rural commodities should be covered for grading. Standards of grades should be formed wherever the same are not available.
• Now grading is compulsory for exports NAC has suggested to make grading and standardization compulsory for local sales also for all agricultural commodities.
• There should be only one agency to formulate grades and standards. This will create uniformity.
• As model examples, the samples of graded materials should be kept for display in important markets for easy understanding of the grades.
• The authority of the Central Government Agency (DMI) and state marketing federations should be made very clear, avoiding duplication.
Consumers incase of agricultural products are full population of the country. Food is the basic requirement and rural produce like grains, fruits, vegetable, milk and milk products etc. are all food items. Before giving details about perception, the consumers can be categorized as follows:
• Consumers in category 1 and 2 are aware of grades, standards, can read labels and slips and be choosy. This category appreciates the gradation and pays accordingly. They mostly belong to rich and/or salaried category.
Indian Standard Institute (ISI):
ISI came into existence in 1940 as the consequence of industrial conference held at that time. In January 1947 government of India established Indian Standards Institute under industrial development plan. Institutional head office is in Delhi.
ISI is managed by the Board. The ex-officio chairmen is the Industrial Development Minister of Union of India, central government, state government, education and research institution testing laboratories different industries and developmental boards are its representatives. There are five departments of ISI:
(1)Engineering, (2) Construction, (3) Economics, (4) Weaving and (5) Agriculture.
2. Conducting necessary researches and experiments in field of standardization.
3. Determining standards of different products at National and International Level.
4. Suggesting in request of products.
5. Making the standards popular.
6. Checking new products and determining the standard mark for them.
7. Developing a feeling of competition for the purpose of promoting the production of high quality goods.
8. Collecting necessary data.
Indian Standards Institution Act, 1952:
Manufacture products are graded in accordance with the standards laid down by the Indian Standards Institutions established under the act and graded products bear the ISI label. The name of the Indian Standards Institution has been changed to Bureau of Indian Standards (BIS) under the Bureau of Indian Standards Act 1986. The scope of the activity has been enlarged with greater trust to consumer protection improving the quality of Indian products and providing of larger networks of testing and consultancy sevices.
1) Grading and Standardization should be made compulsory for transactions in agriculture commodities at all levels for local Interstate and export trade.
2) Grading and standardization must cover all type of agricultural commodities viz, livestock and livestock products, crops including horticulture and plantation, fish and fish products, and minor forest products.
Other Provisions of Grade Standards and Quality Specification:
Standardization and Grading play a very crucial role in the marketing of products in India. Indian agricultural products are going global and that means our products have to follow international standardization norms and grading pattern as it differ from nation to nation. For e. g.; the standardization norms in the European Union may differ from the US ones. Standardization and grading play a very important role in the year of 2005 as India takes on the challenges of global exports.
2.USE SEARCH OPTIONS. DO NOT ASK FOR PROJECTS.
3.DO NOT POST YOU MAIL IDS.
4.CLICK ON THANKS BUTTON TO THANK A PERSON.
5.DO NOT POST REGARDING HOW INFORMATIVE/HELPFUL A THREAD WAS, RATE IT.
6.POST IN CORRECT SECTIONS. DO NOT SPAM.
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